Meer mensen in Utrecht huis uit wegens asbestgevaar

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland moeten meer mensen hun huis uit vanwege asbestgevaar. Werden er gisteren 48 woningen ontruimd, vandaag loopt dat aantal op tot 185. Na nieuwe metingen werd asbest gevonden in trappenhuizen, portieken en op balkons en moeten nu meer huizen op asbest worden gecontroleerd. In de loop van de middag gingen steeds meer bewoners weg. Ze mogen nog wel even terug om spullen te pakken, al raadt de gemeente dat dringend af. Het schoonmaken van vervuilde huizen kost 3 tot 4 dagen. Bewoners van niet vervuilde huizen moeten nog zeker 2 dagen elders verblijven.

 

Tot in de jaren tachtig was asbest een veelgebruikt goedkoop bouwmateriaal. Asbest is een verzamelnaam voor vezelachtige steensoorten die van nature in de natuur voorkomen. Ze zijn tot in de jaren negentig toegepast in allerlei bouwmaterialen. Asbest is slijtvat, brandwereld en goedkoop. Maar asbest bleek kanker te kunnen verwekken. Deeltjes kunnen zich vastzetten in de longen en een soort littekenweefsel vormen. Zo ontstaat asbestose, een soort stoflongen. Op de lange termijn kunnen er kwaadaardige gezwellen ontstaan. De autoriteiten denken dat het risico in Utrecht meevalt, omdat de bewoners er maar een paar dagen aan werden blootgesteld. De op Kanaleneiland gevonden vorm van asbest valt wel onder het meest kankerverwekkende type: blauwe asbest (crocidoliet), spuitasbest. Dat is sinds 1977 verboden, maar veel gebouwen bevatten nog spuitasbest. Andere asbesttypen zijn sinds 1993 verboden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>