Kuipers veilig terug op aarde

André Kuipers is veilig  teruggekeerd op aarde. Om 06.47 uur werd de Sojoez-capsule met de Nederlander en zijn twee collega’s ontkoppeld van het internationale ruimtestation ISS, waar ze 193 dagen hebben doorgebracht. Voor het eerst was de complete terugreis live op televisie te volgen. Om 10.03 uur werd de capsule met de parachute vanaf de aarde gespot. Precies volgens plan landde de capsule om 10.14 uur in de steppen van Kazachstan. Voertuigen en personeel waren er binnen een minuut bij. Over de capsule werd een platform gezet om de drie astronauten uit hun benarde situatie te bevrijden. Als eerste werd de commandant uit de capsule gehesen; om 10.42 uur André Kuipers: hij is weer veilig terug op aarde. ’Hij lacht, dus het gaat goed met hem’, zeiden zijn broers.  

 

Op 21 december werd hij samen met de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit de ruimte ingeschoten vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Dat vertrek werd een paar keer uitgesteld door een ongeluk met de Russische draagraket die hen in de ruimte moest brengen twee dagen de de lancering koppende de capsule aan he tISS. In februari werd bekend dat Kuipers langer dan gepland in de ruimte moest blijven, omdat er pelbleoem met de Sojoez waren die de volgende bemanning moest brengen. Iets dat Kuipers zelf overinges niet spijtte. Hij wordt eerst naar Houston gevlogen en moet daar langere tijd doorbrengen voor hij de bewoonde wereld kan betreden. Hijj moet veel trainen:  harrt en spieren moeten weer aan dezwaartekracht wennen en de btten moeten aansterken. Daarnaast moet hij in Houston allerlei metingen en testen ondergaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>