André Kuipers maakt zich op voor terugreis uit de ruimte

Nog even en dan keert André Kuipers terug uit de ruimte. Zaterdag 30 juni stapt hij in de Sojoez-capsule die hem terugbrengt naar de aarde. Hij heeft dan 193 dagen doorgebracht in het internationale ruimtestation ISS: de langste Europese ruimtemissie tot nu toe. Kuipers zal met gemengde gevoelens terugkeren. Op 21 december werd hij samen met de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit de ruimte ingeschoten vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Dat vertrek werd een paar keer uitgesteld door een ongeluk met de Russische draagraket die hen in de ruimte moest brengen.

Twee dagen na de lancering koppelde de Sojoez aan het ISS. Bij een videoverbinding stal zijn dochter Sterre de show, door voor haar vader onverstoorbaar een sinterklaasliedje te zingen. Kuipers moest veel Europese tests doen die met gezondheid te maken hebben. Tussendoor had hij tijd om fraaie foto’s te maken van de aarde, Nederland en het ruimtestation. In februari werd bekend dat Kuipers langer dan gepland in de ruimte moest blijven, omdat de Sojoez-capsule die de volgende bemanning moest brengen, werd afgekeurd. Het duurde twee maanden voor het nieuwe ruimtevaartuig af was. Kuipers zelf vond dat niet bepaald erg: hij leek ieder moment in de ruimte met volle teugen te genieten. Een andere belangrijke taak voor hem was het aankoppelen en in- en uitpakken van verschillende vrachtschepen. Op dit moment sport Kuipers extra veel, om zich voor te bereiden op de terugkeer naar de aarde: zijn lichaam zal weer moeten wennen aan de zwaartekracht. Zondagochtend razen de drie astronauten met grote snelheid door de dampkring: de snelheid moet van 28.000 kilometer per uur terug naar nul: het laatste spannende moment van de missie van Kuipers.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>