Opnieuw aardbevingen in Nieuw-Zeeland

Maandag is de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch opnieuw getroffen door twee krachtige aardbevingen. Zes mensen raakten gewond. Winkelcentra en kantoren werden geëvacueerd. Telefoonverbindingen zijn uitgevallen en in zo’n 50.000 bewoners  zitten zonder stroom. De bevingen zijn de laatste in een serie van tientallen naschokken na de aardbeving die Christchurch in februari trof. Die had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter, kostte 181 mensen het leven en verwoestte veel historische gebouwen. Zo stortte de kathedraal gedeeltelijk in.

Sindsdien waren er duizenden naschokken, maar dit keer waren ze krachtiger. Heel Christchurch sloeg op de vlucht toen een aardbeving van 5,2 op de schaal van Richter de stad tijdens de lunch trof. Circa een uur later volgde een zwaardere tweede beving van 6.0; het epicentrum lag zo’n 6 kilometer ten zuiden van de stad op een diepte van 9 kilometer. Die van de eerste aardbeving van 5,5 lag ongeveer 10 kilometer ten oosten van de stad. Daarna waren er nog vier lichtere naschokken. De regio wordt vaker door aardbevingen verrast: begin september 2010 was er een met de kracht van 7,1 tot 7,4 op de schaal van Richter. Dat was sinds de zware aardbeving in 1931 in Napier de zwaarste ooit geregistreerd die Nieuw-Zeeland. Rondom Christchurch liggen tientallen breuklijnen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>