Gestolen Willem de Kooning na bijna 32 jaar teruggevonden

‘Woman Ochre’, een schilderij van de Nederlandse kunstenaar Willem de Kooning is na bijna 32 jaar opgedoken. Het werk werd op 29 november 1985 gestolen uit het museum van de Universiteit van Arizona in de Verenigde Staten. Een vrouw leidde de bewaker af en een man sneed met grof geweld het werk uit de lijst. Daarna ontbrak ieder spoor van zowel de dieven als het kunstwerk.

Een man uit New Mexico kocht het schilderij op een veiling en hing het op in zijn winkel. Nadat meerdere mensen hem hadden gevraagd op het een echte de Kooning was, ging hij de geschiedenis van het werk bestuderen. Toen hij ontdekte dat het mogelijk om een gestolen werk ging, nam hij contact op met de universiteit. De lust was er nog altijd: de snijranden van de lijst en het kunstwerk bleken perfect op elkaar te passen. De Kooning werd in 1904 om Rotterdam geboden en emigreerde in 1926 naar de Verenigde Staten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>