Afrika telt nog maar 352.000 olifanten

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De daling van het aantal olifanten in Afrika is veel dramatische dan tot nu toe werd aangenomen. Na een twee jaar durende inventarisatie door honderden wetenschappers zijn er nog maar 352.000 over in Afrika. De telling vond plaats in 18 Afrikaanse landen, vooral vanuit de lucht. Sommige landen wilden niet meewerken (zoals Namibië) en in andere landen werd tellen door oorlog verhinderd (zoals in Zuid-Sudan en de Centraal Afrikaanse Republiek).

Voordat Europese landen het Afrikaanse continent koloniseerden, leefden er zo’n twintig miljoen. In 1979 waren er nog maar 1,3 miljoen olifanten over en tussen 2007 en 2014 nam de populatie met zeker 144.000 af. De grootste boosdoeners zijn de stropers die in sommige landen nog altijd doorgaan met hun slachtpartijen, met name in Mozambique en Tanzania. Als er niets gebeurt, zijn er over nog geen decennium nog maar 175.000 exemplaren over, aldus de onderzoekers.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>