‘Onderzoek 43 vermiste Mexicaanse studenten deugt niet’

IMG_20160531_143248‘Het onderzoek naar de 43 vermiste Mexicaanse studenten deugt niet.’ Dat staat in een onafhankelijk rapport dat internationale experts zondag naar buiten brachten. De studenten verdwenen op 26 september vorig jaar na een confrontatie met de politie in de stad Iguala. Volgens het Mexicaanse Openbaar Ministerie zou een drugsbende ze hebben vermoord en hun lichamen verbrand op een vuilnisbelt in de stad Cocula. De studenten werden door de overheid officieel doodverklaard.

Volgens de commissie bevat het officiële regeringsonderzoek ‘tal van fouten, lacunes en onjuiste conclusies’. De experts zeggen dat er gigantische veel materiaal nodig zou zijn geweest om alle lichamen te verbranden en dt dit  zeker 60 uur zou hebben geduurd: ‘Er is geen bewijs voor een vuur dat zo groot en zo heet was, dat er zelfs maar één lichaam verbrand had kunnen worden.’ De experts denken dat veel bewijsmateriaal is vernietigd. Ook zijn getuigen niet – of pas maanden later – ondervraagd. De kleding van studenten die werd gevonden, is niet forensisch onderzocht.

De Mexicaanse overheid gaat nieuw onderzoek uitvoeren. De zaak heeft vorig jaar tot hevige protesten geleid. Nabestaanden van de studenten hebben altijd getwijfeld aan het verhaal van de overheid en denken dat de regering de betrokkenheid van hooggeplaatsten en mogelijk zelfs het leger wil verdoezelen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>