Politie dringt op afstand in computers binnen met spyware

De politie breekt met spyware op afstand computers in. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede kamer laten weten. Naast binnendringen worden ook gegevensbestanden overgenomen. Opstelten schrijft dat de politie dit deed in een aantal strafzaken waar het ging om ‘zeer ernstige feiten’ en dat dit is toegestaan. Over de precieze werkwijze wil de minister niets zeggen.

Tot nu toe mocht de politie alleen in computers kijken bij een huiszoeking. In augustus werd bekend dat de politie het spionageprogramma FinFisher gebruikt. Deskundigen vinden dat de wet ‘wel heel erg wordt opgerekt’. Het wetboek heeft het over ‘het doorzoeken van een plaats’, om ter plekke bestanden van harde schijven en usb-sticks te halen. Volgens Opstelten stelt het bewuste artikel 125i van het Wetboek van Strafrecht dat binnendringen van computers op afstand ook kan en mag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>