Bendes verkopen hun roofbuit in ons land

Buitenlandse bendes die in Nederland hun slag hebben geslagen, verkopen hun buit via-via gewoon in ons land, met name op de Beverwijkse Bazaar, de Albert Cuypmarkt in Amsterdam en het Afrikaanderplein in Rotterdam. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Universiteit Utrecht. Vooral Afghaanse handelaren kopen roofwaar op van Oost-Europese bendes. Ze verwijderen streepjescodes en andere tekens die de herkomst kunnen verraden en staan ermee op de markt.

Onderzoekers spraken een jaar lang met dieven en autoriteiten uit Bulgarije, Litouwen, Polen en Roemenië. Daar worden Nederlanders als naïef gezien, omdat die hun auto vaak in het donker parkeren en mobieltjes open en bloot op terrastafeltjes neerleggen. Oost-Europees boeventuig ziet zichzelf niet als crimineel: ze vinden dat ze van het systeem en niet van mensen stelen. Daarnaast vinden ze dat er simpelweg recht op hebben, omdat Europese subsidies vaak terecht komen bij corrupte Oost-Europese politici. De politie uit die landen is kritisch over hun Nederlandse collega’s: samenwerking zou stroef verlopen, omdat Nederlandse agenten ‘lui, bureaucratisch en traag zijn’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>