Gat in ozonlaag sinds 2000 eenvijfde kleiner geworden

Het gat in de ozonlaag, elk voorjaar boven de Zuidpool, is sinds 2000 met eenvijfde kleiner geworden. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de KNMI. Internationale maatregelen om de ozonlaag te beschermen hebben zeker geholpen, aldus het weerinstituut. Eerder bleek al dat herstel van de ozonlaag wereldwijd te zien was. 

In de jaren tachtig bleek de ozonlaag boven de Zuidpool met een noodgang dunner te worden. Dat leidde tot internationale afspraken om industriële uitstoot te verbieden van stoffen die ozon afbreken, zoals drijfgassen voor spuitbussen en koelvloeistoffen. Zoals seizoenen van jaar tot jaar kunnen variëren – de ene winter is het kouder dan de andere – zo varieert de temperatuur van de ozonlaag boven Antarctica ook van jaar tot jaar. Daardoor varieerde de afbraak van ozon ook van jaar tot jaar. In een wetenschappelijke publicatie van het KNMI staat dat Op basis van meer dan 35 jaar dagelijkse satellietwaarnemingen blijkt het gat in de ozonlaag eenvijfde kleiner te zijn geworden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>