Bosbranden op de Balkan

@Erik Feenstra

Een aantal Balkanlanden gaat gebukt onder een hittegolf. Er woeden bosbranden, die worden aangewakkerd door een harde wind. In Montenegro moesten vanochtend 300 mensen worden geëvacueerd op het schiereiland Lustica, aan de ingang van de Baai van Kotor. Het getroffen gebied was voor een deel door vlammen ingesloten.

Zowel inwoners als toeristen moesten halsoverkop we, de meesten werden per boot geëvacueerd. Volgens ooggetuigen sprongen mensen op de vlucht in zee. Er is niemand gewond geraakt. Een bos aan de rad van het schiereiland werd door tot wel 30 meter hoge vlammen verzwolgen. Het is kurkdroog en er staat een harde wind. De brandweerd heeft de hulp van het leger ingeroepen en blusvliegtuigen ingezet.

De afgelopen dagen woedden meer bosbranden in Montenegro, maar ook in buurlanden Kroatië en Bosnië worden verschillende branden. Vooral naaldbossen en lage begroeiing vatten vlam. Buiten Split woedt een grote brand, die oprukt naar de stad. In Bosnië komt het vuur af en toe gevaarlijk dichtbij bebouwing, zoals zondag bij Mostar.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>