Zonsverduistering in zuiden Afrika

IMG_20160531_135302In het zuiden van Afrika was donderdag een zonsverduistering te zien. Vanaf 08.39 uur Schoof de maan in Gabon tussen de zon de de aarde in, in buurlanden iets later. Twee uur later bereikte de verduistering zijn hoogtepunt en was vooral te zien in landen net ten zuiden van de evenaar, zoals Gabon, Congo, Tanzania en Mozambique. Het was een zogenoemde ringvormige verduistering: waarbij de maan te klein is om zon helemaal af te dekken.

Het Franse eiland Réunion was de laatste plek waar het natuurfenomeen te zien was. In maart was er een totale zonsverduistering boven de Grote Oceaan te zien. De volgende keer zal zijn op 26 februari in Zuid-Amerika (een ringvormige) en op 21 augustus in de Verenigde Staten (na 37 jaar een totale verduistering). In ons land was op 17 maart vorig jaar de laatste gedeeltelijke verduistering te zien. De eerstvolgende totale verduistering is op 7 oktober 2135, een ringvormige op 23 juli 2093.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>