Vulkaanuitbarsting op zuidelijke Japanse eiland Kuyshu

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De Sakurajima-vulkaan in het zuiden van het zuidelijke  Japanse eiland Kuysku, is vrijdag tot uitbarsting gekomen. Lava stroomt over de hellingen van de stratovulkaan omlaag. Er zijn geen gewonden gemeld. Aan de voet van de berg ligt de stad Sakurajima en op ongeveer 50 kilometer van de vulkaan staat een kerncentrale. Na de ramp in Fukushima in 2011 werden alle kerncentrales in Japan stilgelegd, maar afgelopen jaar werd deze centrale weer opgestart.

Op de Japanse televisie was een grote vuurbal te zien en een grote donkere aswolk die de lucht inspoot. Japanners mogen het gebied in een straal van 2 kilometer rondom de krater niet in. Volgens een vulkaanexpert van de universiteit van Kyoto was de vulkaanuitbarsting ‘van bescheiden omvang’. Japan telt meer dan honderd vulkanen en vulkaanuitbarstingen zijn er geen zeldzaamheid. In 2014 kwamen 57 mensen om het leven tien Mount Ontake in centraal-Japan uitbarstte. Dat was de eerste uitbarsting met doden tot gevolg sinds 1991.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>