Australiërs vangen meest zeldzame haaiensoort ter wereld

IMG_20160527_135354In Australië hebben wetenschappers twee exemplaren van de meest zeldzame haaiensoort ter wereld gevangen: een volwassen mannetjes- en vrouwtjes speertandhaai. De soort werd voor het eerst gespot in 1982 op Cape York in de deelstaat Queensland en komt alleen voor in het westen van de Stille Oceaan.

Tot nu toe werden nog nooit volwassen exemplaren geobserveerd. De twee haaien werden gevangen in de Bizant River in Queensland. Wetenschappers van het onderzoeksinstituut CSIRO hadden in de rivier eerder onvolwassen speertandhaaien gevonden, maar nog nooit volwassen exemplaren. Het gevangen mannetje heeft volgroeide geslachtsdelen, wat erop wijst dat het dier is uitgegroeid. Het mannetje is 2,3 meter lang, het vrouwtje 2,2 meter. ‘Tot nu toe hadden we geen idee hoe groot deze dieren konden worden’, aldus de hoofdonderzoeker.

De biologen hebben de twee haaien uitgerust met GPS-chips die na 120 dagen loslaten. De chips kunnen naast informatie over de roofvissen zelf het zoutgehalte van het water meten waarin de haaien zwemmen en over de diepte waar ze zich bevinden. Speertandhaaien zijn uiterst zeldzaam omdat ze vaak op jonge leeftijd al worden gevangen door vissers. Natuurorganisatie IUCN schat het aantal in het wild levende exemplaren op 2.500.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>