Nieuwe dinosaurus-soort in Alaska gevonden

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

In het noorden van de Amerikaanse staat Alaska is een nieuwe soort dinosaurus opgegraven: een hadrosaurus van een tot nu toe onbekende soort. Paleontologen vonden het fossiel in een rotslaag die ongeveer 69 miljoen jaar geleden is gevormd. Toen heerste er een warmer klimaat in het poolgebied en was Noord-Alaska vermoedelijk overdekt met bos.

De kolos die nu is gevonden, heeft vermoedelijk wel sneeuw gezien. Omdat hij in het poolgebied leefde, liep hij de helft van het jaar in het donker rond. Wetenschappers hebben de nieuwe dino ‘Ugrunaaluk kuukpokensis’ gedoopt, wat in de taal van de oorspronkelijke Inupiat Inuit bewoners ‘ouder grazer’ betekende. In het gebied waar de dino is gebonden, liggen nog meer fossielen van nog onbekende dinosaurussen. Hadrosaurussen waren planteneters, hadden een bek in de vorm van een eendensnavel en leefden in grote kuddes.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>