Noodtoestand Ecuador vanwege vulkaanuitbarsting

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

In Ecuador is vulkaan Cotopaxi uitgebarsten, na 140 jaar. Vrijdag spoot de vulkaan as tot acht kilometer de lucht in. De autoriteiten riepen code geel af en een aantal dorpen in de omgeving werden ontruimd. Inmiddels heeft president Correa de noodtoestand uitgeroepen, om snelle te kunnen handelen als de vulkaan daadwerkelijk uitbarst. De toegenomen vulkanische activiteit kan een voorbode zijn van een grote uitbarsting.

De Cotopaxi is 5.897 meter hoog, één van de hoogste actieve vulkanen ter wereld en de hoogste berg van Ecuador. De vulkaan bevindt zich circa 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito. Ecuador telt acht actieve vulkanen. De Cotopaxi is ook één van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld, vanwege het dikke pak sneeuw bovenop de berg en het dichtbevolkte gebied eromheen. De autoriteiten houden de berg nauwlettend in de gaten om snel tot evacueren over te kunnen gaan, als dat nodig mocht blijken. De laatste keer dat de vulkaan uitbarstte, was in 1877.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>