Vandaag 150 jaar geleden werd de top van de Matterhorn bereikt

IMG_20160529_142135Op 14 juli 1865  - precies 150 jaar geleden – bedwong de eerste mens de Matterhorn, een symbool voor Zwitserland en misschien wel de beroemdste berg in de Alpen, op de grens van Zwitserland en Italië. De Engelsman Edward Whymper zou de eerste van een groep van zeven klimmers zijn geweest die de top bereikte. Lang was de feestvreugde niet, want tijdens de terugtocht stortten vier bergbeklimmers langs de steile noordwand omlaag. Daarna mocht de berg lange tijd niet beklommen worden.

Tegenwoordig is dat wel anders: elk jaar bedwingen zo’n 2.500 alpinisten de bijna 4.5 00 meter hoge Alp, van wie er 1.500 daadwerkelijk de top bereiken en tien om het leven komen. Hiermee is de Matterhorn ook een van de meest dodelijke bergen in de Alpen. Het Zwitserse bergdorp Zermatt aan de voet van de Monte Cervino, zoals de Italianen de berg noemen, werd in één klap beroemd, toen Whymper de top had bereikt en 150 jaar later vieren de dorpelingen dat met allerlei historische en culturele evenementen.Daarnaast wordt de Hörnlihütte na een grondige verbouwing heropend, een historische hut die geldt als ‘de poort naar de piek’. De route naar de top is de hele maand juli verlicht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>