Vulkaan Chili voor derde keer uitgebarsten

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De vulkaan Calbuco, ongeveer 1.300 kilometer ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago, is donderdag uitgebarsten. Dat is voor de derde keer binnen acht dagen: de eerste eruptie was op woensdag 22 april. De vulkaan stootte een pluim rook en as 4 kilometer hoog de lucht in. Voor het zuiden van het land geldt code rood, de hoogste alarmfase. In een straal van 20 kilometer moeten bewoners hun huis verlaten.

Na de eerste uitbarsting waren ruim 6.000 mensen geëvacueerd. Sommigen waren net teruggekomen om de as op en rond hun huis op te ruimen, maar moeten nu opnieuw weg. Het gebied rond de vulkaan ia tot nu toe al bedolven door 200 miljoen ton as. Volgens experts zijn er zeker 6 miljoen vrachtwagens nodig om alle as op te ruimen, aldus lokale media. Na twee uitbarstingen leek de Calbuco tot rust te komen, al waarschuwden geologen wel voor meer erupties. De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1961; daarna was er in 1972 een kleine eruptie en sindsdien ‘sliep’ de berg. Chili telt ongeveer 500 vulkanen die actief kunnen worden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>