Zware aardbeving in Nepal

In Nepal is zaterdagmiddag (lokale tijd) een zware aardbeving geweest met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo’n 80 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. Volgens de U.S. Geological Survey vond de beving op slecht 2 kilometer diepte plaats.

Trillingen werden tot in India, Bangladesh en Pakistan gevoeld en er volgde een krachtige naschok van 6,6 op de schaal van Richter. In het stadscentrum zijn gebouwen ingestort of zwaar beschadigd en er zijn doden en gewonden. Even buiten de stad werd een kind door een vallend standbeeld dodelijk getroffen, net over de grens met India is een meisje van 15 omgekomen. In het centrum zijn onder meer eeuwenoude tempels ingestort. Ook van de beroemde 19e-eeuwse Dharahara toren staat niets meer overeind.

De toren is sinds tien jaar open voor het publiek en heeft op de achtste verdieping een balkon was om rond te kijken. Er zouden 50 tot 100 mensen onder het puin bedolven zijn. Er is tot nu toe een dode onder de brokstukken vandaan gehaald. Bewoners van de dichtbevolkte miljoenenstad zijn in paniek de straat opgegaan, uit angst voor meer naschokken. De gebouwen staan dicht opeen en zijn vaak van slechte kwaliteit. In 1935 verwoestte een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter een groot deel van de steden Kathmandu, Bhaktapur en Patan. Er kwamen toen meer dan 8.500 mensen om het leven.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>