Winterkou verandert Niagara Watervallen in ijssprookje

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

De Niagara Watervallen op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten zijn het hele jaar door een hotspot voor toeristen. Op dit moment krijgen bezoekers daar een extra verrassing bij. De ‘deep freeze‘, zoals de Noord-Amerikanen het extreme winterweer van dit moment noemen, heeft de watervallen verandert in een ijssprookje. Helemaal bevroren zijn ze niet: er stijgt nog altijd waterdamp op, dat bevriest als het neerkomt en er samen met het dikke pak sneeuw voor zorgt dat de bomen, rotspartijen en hekwerken rondom het water eruitzien als kristallen kunstwerken.

Vroeger draaiden door de winter geharde Canadezen hun hand niet om voor koude lange winters. Daaraan waren ze gewend, maar sinds het warmer wordt, zijn ook zij meer en meer vergeten hoe koud het kan zijn. De Niagara Watervallen zien er voor het tweede jaar op rij uit als het ‘paleis van koning Winter’ en trekken drommen dagjesmensen. De watervallen bevriezen nooit helemaal: daarvoor stroomt er te veel water te snel voorbij. Uitzondering was maart 1948: toen stroomde er geen water meer, maar dat kwam doordat een gigantische ijsdam het water stroomopwaarts tegenhield. Ondertussen houdt de deep freeze grote delen van Canada en de VS in haar ijskoude greep. Zelfs in staten waar het in de wintermaanden met milde temperaturen goed toeven is, moeten de winterjassen uit de kast.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>