Krater meteoriet ontdekt vlakbij Belgische basis op Antarctica?

Niet ver van het Belgische onderzoeksstation Prinses Elisabeth is een grote krater ontdekt, mogelijk ontstaan door een ingeslagen meteoriet. De Duitse wetenschapper Christian Müller ontdekte op 20 december per toeval een vlakte gebroken ijs die over ongeveer 2 kilometer uitstrekt. Tijdens een onderzoeksvlucht keek hij uit het raampje en zag een ‘ongewone structuur in de ijsoppervlakte’.  

Het vliegtuig vloog bij toeval over die plek, omdat het radarsysteem defect was. Op basis van satellietbeelden wordt geschat dat de krater zo’n 25 jaar oud kan zijn. Eerst dacht Müller aan een meteoriet die in 2004 boven dit deel van Antarctica was waargenomen, maar op de satellietbeelden uit 1996 blijkt dat de krater toen ook al te zien was. Als het om een meteoriet gaat, moet het een groot ruimtemonster zijn geweest van zo’n 100 meter breed, iets dat zelden voorkomt. Daarom zijn andere wetenschappers er niet zo zeker van dat het om een meteorietinslag gaat. Binnenkort gaan wetenschappers op grondonderzoek uit. Op andere plekken op de aardbol ‘verdwijnen’ ruimtestenen snel, maar in het koude, droge klimaat van Antarctica kunnen ze ‘overleven’.  Tot nu toe zijn er dan ook zeker 20.000 resten van meteorieten in het bevroren oppervlak gevonden.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Krater meteoriet ontdekt vlakbij Belgische basis op Antarctica?

 1. Frank Cornette

  Halo,
  Dank voor de informatie ,
  De tekst doet denken aan een verhaal door een vertaalrobot gebracht .
  Deze tekst kan ik niet voorleggen aan mijn kleinkinderen uit de lagere school !
  Graag een screening voor je zo’n tekst vrij geeft !
  Groeten ,
  Frank Cornette

    /   Reply  / 
  1. Erik Feenstra Auteur

   Excuses, ik heb de tekst nogal snel gepubliceerd, maar inmiddels verbeterd.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>