Australië: ergste bosbranden in dertig jaar

IMG_20160527_135354Iedere zomer is het raak in het kurkdroge Australië en woeden er bosbranden. Op dit moment is het zomer ‘down under’, met temperaturen die ieder jaar alsmaar lijken te stijgen. De bosbranden van dit moment in het zuiden zijn de ergste in dertig jaar. In de deelstaten Victoria en South Australia is groot alarm geslagen en moeten mensen in no-time huis en haard verlaten. De grootste brand woedt ten noordoosten van de stad Adelaide in de staat South Australia. Daar zijn al tientallen huizen door brand verwoest. Voor zover bekend zijn daarbij geen slachtoffers gevallen.

De politiechef van South Astralia zegt dat de brand erger kan worden dan de verwoestende bosbrand in 1983, toen 400.000 hectare natuurgebied in Victoria en South Australia vlammen opging, circa 2400 huizen werden verwoest en 75 mensen om het leven kwamen. Door de hoge temperaturen van meer dan 40 graden en windstoten tot 110 kilometer per uur is het onmogelijk het vuur te bestrijden. Daardoor kunnen blushelikopters en andere vliegtuigen niet opstijgen. Door grote rookwolken is het moeilijk de brandhaarden op te sporen. De eerste prioriteit voor de brandweer is op dit moment het redden van mensen.

[videostrip guid="012017949"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>