Huzarenstuk in de ruimte: ruimtesonde landt op komeet

IMG_20160516_112158Woensdag 12 november houdt de hele wereld de adem in voor een huzarenstuk in de ruimte: dan begint de ESA-ruimtesonde Philae aan de landing op een komeet.  Het wordt de allereerste landing ooit van een ruimtesonde op een komeet. Het Europese ruimtevaartuig Rosetta is sinds 2004 onderweg naar de komeet 67-P/Churyumov-Gerasimenko, kwam in augustus aan en cirkelt er sindsdien omheen.

De Rosetta vervoert de lander Philae van zo’n 100 kilo, dat het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. Naar verwachting maakt de lander zich woensdag om 09,35 uur Nederlandse tijd los van de Rosetta, om zeven uur daarna op de rotsblok te landen. ESA twijfelt er niet aan dat Philae inderdaad zal landen, maar is er niet zeker van of dat veilig zal gebeuren. De komeet heeft de vorm van een rugbybal en heeft een doorsnee van 3 tot 5 kilometer. Onderzoekers hopen meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel. Zo is een van de doelen van de missie te achterhalen of water op aarde afkomstig kan zijn van kometen. In de toekomst wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zes astronauten meesturen naar een asteroïde.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>