Klimaat – Meld je aan om de wereld te redden

IMG_20160517_104135De gevoelige biosfeer van onze planeet raakt uit balans: een bedreiging voor al het leven op aarde. De laatste ijstijd kwam in zes maanden opzetten en bedekte Midden-Europa en het noordelijk halfrond met een dikke ijslaag. Dit gebeurt er als het klimaat een ‘omslagpunt’ bereikt, en op dit moment stevenen we af op dit soort catastrofale reacties. Dit is ons ‘lieve hemel’ klimaatmoment, aldus een NASA-wetenschapper: Nu kan alleen een reactie hierop, een massale gecoördineerde actiedag, deze sombere toekomst veranderen. Eén akkoord met verstandige stappen om een einde te maken aan vuile energie kan onze redding betekenen. Daarom houdt de VN op 23 september een klimaattop met alle belangrijke wereldleiders. Als wij hen op die dag verrassen door wereldwijd meer mensen dan ooit tevoren voor het klimaat op de been te brengen, kunnen wij doen wat de beste politici niet kunnen: de muren van mega-corporaties en de olie- en kolenindustrie neerhalen (bron: persbericht).

Zie ook: Duurzame dinsdag (2 september)

Niemand kan ontkennen dat er een enorme taak voor ons ligt. Maar gezamenlijk draagt iedere kleine actie bij aan een miljoenenbeweging die onze leiders de beste reden geeft om los te breken en te bouwen aan een hoopvolle, schone en groene toekomst. Klik hier om ook mee te doen. ‘Omslagpunten’ ontstaan door situaties waarbij klimaatverandering zichzelf blijft versterken, wat rampzalige gevolgen veroorzaakt die snel heviger worden. Op dit moment zit methaangas, dat 25 keer erger is voor het broeikaseffect dan CO2, vastgevroren in arctisch ijs. Maar als dit ijs smelt, komt het gas vrij, wat de aarde verder opwarmt, waardoor nog meer ijs smelt en meer en meer van het gas in de atmosfeer terecht komt… en alles volledig op hol slaat. En dat is slechts één voorbeeld. Deze omslagpunten zijn de reden waarom wetenschappers van de daken schreeuwen dat we nú moeten handelen.

We hebben de hulpmiddelen om niet in een wereld terecht te komen waar omslagpunten ons vernietigen. Daar is meer wereldwijde samenwerking voor nodig dan ooit tevoren, maar Avaaz heeft met de kracht van 38 miljoen leden nu al het vermogen om de leiders van elk land te bewegen. Onlangs hebben de Verenigde Staten en China serieuze plannen aangekondigd om hun CO2-vervuiling terug te dringen. Er is iets in gang gezet in de aanloop naar de cruciale klimaattop in Parijs volgend jaar waar een akkoord gesloten zou kunnen worden, en volgende maand kunnen we alvast een handje meehelpen. Met recordaantallen de straat opgaan is één van de meest effectieve methodes om verandering te creëren; van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika tot burgerrechten in de VS, soms is het de enige manier. Dit is onze kans om deze kracht toe te passen op de belangrijkste kwestie van onze tijd!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Klimaat – Meld je aan om de wereld te redden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>