Zware aardbeving bij IJslandse vulkaan

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Bij de IJslandse vulkaan Bardarbunga is zondagochtend een zware aardbeving geregistreerd, met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter, aldus de IJslandse Meteorologische Dienst. Het is de krachtigste beving sinds 1996. De bodem  rond de vulkaan is al dagenlang onrustig: er waren meer dan duizend kleine aardbevingen, tot een kracht van 4,7 op donderdag rond middernacht.

Het gebied is afgesloten en toeristen zijn geëvacueerd uit het bij wandelaars geliefde gebied. Zaterdag kondigden de autoriteiten code rood af voor de luchtvaart, nadat de vulkaan bij een kleine uitbarsting lava had uitgestoten. Uit angst voor een grote uitstoot en grote hoeveelheden as is het luchtruim, ten zuidoosten van de vulkaan gesloten. In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa platgelegd vanwege aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. De Bardarbunga vulkaan ligt onder een gletsjer met een honderden meters dikke ijslaag. Een grote uitbarsting kan niet alleen leiden tot de uitstoot van veel as, maar ook tot overstromingen, omdat dan in korte tijd veel smeltwater naar beneden kan stromen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>