Reuzenvirus tot leven gewekt uit 30.000 jaar oud Siberisch permafrost

IMG_20160524_161529Franse onderzoekers hebben een reuzenvirus tot leven weten te wekken dat in meer dan 30.000 jaar oud permafrost zat, de altijd bevroren grond in Siberië. Ze brachten het virus tot leven door het te ontdooien, en er een moderne amoebe mee te infecteren. Dat betekent dat opwarming van de aarde stokoude ziektekiemen in de omloop zou kunnen brengen.

De wetenschappers vonden het virus uit de Oude Steentijd toen ze erfelijk materiaal onderzochten uit een monster fossiele permafrost dat werd genomen bij de Kolyma-rivier in Siberië. De vondst kan betekenen dat er meer oude virussen in bevroren toendra’s verstopt zitten, waaronder gevaarlijke ziekteverwekkers, zoals het pokkenvirus, dat rond 1980 definitief leek te zijn uitgeroeid. Als de permafrost smelt door steeds meer mijnbouwactiviteiten in de toendra en door opwarming van de aarde, zouden die virussen aan de oppervlakte kunnen komen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>