Zon in 100 jaar niet zo rustig geweest

De zon is in 100 jaar niet zo rustig geweest. Volgens wetenschappers zou de zon rond deze tijd van het jaar ‘moeten barsten van energie, maar de ster houdt zich angstvallig gedeisd’. De zon kent een cyclus van zo’n elf jaar. Het zou nu de tijd moeten zijn voor het zonnemaxima, met veel zonnevlekken, maar het oppervlak is nu heel rustig. De zon lijkt nu juist gas terug te nemen. Staat de aarde een nieuwe ijstijd te wachten?

Dat gebeurt niet voor het eerst. In de tweede helft van de 17e tot halverwege de 18e eeuw was het aantal zonnevlekken ook erg laag. Tijdens dit zogenoemde Maunderminimum werden er gemiddeld 50 zonnevlekken per jaar geteld, tegen normaal 50.000 per jaar. Het ging gepaard met extreem koude winters in Europa: de periode ging de geschiedenis in als de Kleine IJstijd. Professor Mike Lockwood van de universiteit van Reading denkt dat de activiteiten van de zon zo snel afneemt, dat er een nieuwe Maunderminimum in aantocht lijkt. Het zou in 10.000 jaar tijd niet zijn voorgekomen dat de activiteit zo snel afneemt. Geen goed nieuws voor iedereen die Blue Monday niet ziet zitten: de meest depressieve dag van het jaar, op maandag 20 januari.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>