Australië gebukt onder hitterecord tot 54 graden

Noord-Amerika heeft te maken met record-temperaturen onder nul, Australië met het tegenovergestelde. Met temperaturen tot 54 graden in de stad Oodnadatta in het zuiden is het er nog nooit zo heet geweest. Veel bewoners wagen zich niet naar buiten. Door hitte en droogte dreigen bosbranden, mislukken oogsten en moet vee voortijdig naar het slachthuis. De organisatie van de Australian Open houdt de weerberichten nauwlettend in de gaten.

In Australië was 2013 het warmste jaar ooit, mede door  de hittegolf aan het eind van het jaar. Het vorige record stamt uit 2005. Klimatologen verbazen zich, omdat de huidige hittegolf plaatsvindt in een jaar zonder El Niño. Dat natuurverschijnsel zorgt eens in de drie tot zeven jaar tot sterke opwarming van het oceaanwater. De wetenschappers  denken dat de opwarming van de aarde dit keer de boosdoener is. Komend weekend daalt het kwik naar een voor de tijd van het jaar normaal niveau: rond de 30 graden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>