Vulkaanuitbarstingen op Sumatra

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Indonesiërs zijn op de vlucht geslagen voor uitbarstingen van een vulkaan. De actieve vulkaan Sinabung, op het westen van het eiland, is vannacht negen keer uitgebarsten. De 2.600 meter hoge vulkaan spuugt as en gas steeds hoger de lucht in, tot een hoogte van 7.000 meter. Vliegtuigen en omwonenden zijn gewaarschuwd dat er mogelijk gevaar dreigt.

Grijze as bedekt dorpen, boerderijen en bomen tot op een afstand van 70 kilometer. Binnen een straal van 5 kilometer wordt iedereen geëvacueerd. Tot nu toe is geen melding van gewonden gemaakt. De Sinabung is sinds september regelmatig actief. In 2010 barstte de vulkaan uit, nadat hij zo’n vierhonderd jaar ‘had geslapen’. Daarbij kwamen een aantal mensen om het leven. Ook dit jaar, in november, vielen er elf doden bij uitbarstingen, door ademhalingsproblemen en een te hoog opgelopen bloeddruk.

[videostrip guid="011963412"]

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>