Schip met 74 mensen gestrand in ijs bij Antarctica

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Een schip met 74 mensen, voornamelijk Australiërs, aan boord zit sinds dinsdag vast in het ijs bij Antarctica. Door een sterke poolwind werd het pakijs hoog opgeblazen, waardoor het schip, de Akademik Shokalskiy, geen kant meer op kon. Het schip is niet beschadigd en er is voldoende eten en drinken aan boord voor de toeristen, onderzoekers en bemanningsleden.

Woensdag werd in Australië een noodsignaal opgevangen van het schip. Er zijn drie ijsbrekers onderweg. De Chinese ijsbreker IJsdraak arriveerde het eerst bij de zee waar het schip vastzit, maar het dikke pakijs en het barre weer maakt het er niet makkelijker op om de resterende twintig kilometer naar het vastgelopen schip af te leggen. De expeditieleden uit Australië wilden de vaarroute volgen die hun landgenoot Douglas Mwason honderd jaar geleden koos om op de Zuidpool te komen. Ze zitten weliswaar vast, maar zijn nog steeds bezig met onderzoeken, zoals ijsmetingen en het tellen van vogels.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>