Komeet ISON heeft het niet overleefd

Het had zo mooi kunnen zijn: een soort van Ster van Bethlehem, in de donkere dagen voor kerst. Als komeet ISON de lus om de zon had overleefd, zou er een stralend hemellichaam aan het firmament schijnen, helderder dan een volle maan, zo hadden wetenschappers voorspeld. Helaas: de zon duldde geen concurrentie en heeft de komeet min of meer ‘verbrijzeld‘. ISON is verdampt en de NASA gaat onderzoeken wat er nog van over is.

Astronomen verwachten dat er niet veel meer over is dan ‘een wolk van stof’, een ‘spook’ die niet met het blote oog te zien zal zijn. Aanvankelijk hoopten ze erop dat een klein deel van ISON het zou hebben overleefd, maar die hoop bleek ijdel.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Komeet ISON heeft het niet overleefd

  1. Wullus

    Ik vraag me af, moest de komeet haar baan rond de zon overleefd hebben, hoeveel tijd het dan zou geduurd hebben vooraleer we hetzelfde scenario zouden meemaken, of anders gezegd, als we weten dat onze aarde exact een jaar nodig heeft om haar tocht rond de zon te maken, hoelang zou de ellipsvormige baan van de komeet dan geduurd hebben ?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>