Grote voorraad zoetwater onder oceaanbodem

IMG_20160517_104135Voor de kust van verschillende continenten hebben wetenschappers grote voorraden zoetwater gevonden onder de oceaanbodem: zo’n 500.000 kubieke kilometer water met een zeer laag zoutgehalte. De voorraden zijn te vinden onder continentale aardplaten voor de kust van Australië, China, Suriname, Zuid-Afrika en de Amerikaanse staten Florida en New-Jersey.

De onderzeese zoetwatervoorraden zijn waarschijnlijk honderdduizenden jaren geleden gevormd toen het zeewater lager lag, sommige delen van de huidige oceaanbodem ‘in de open lucht lagen’ en daardoor regenwater moesten opvangen, die werd geabsorbeerd door diepere grondlagen. De vondst is van groot belang, omdat wereldwijd een tekort aan drinkwater dreigt. De Verenigde Naties schatten dat in 2030 naar schatting 47 procent van alle mensen leven in een gebied met een tekort aan zoetwater. Met deze ontdekking valt er wat extra’s te doen aan droogte en dreigend watertekort.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>