Lonesome George is niet meer

Op de Galápagos eilanden in de Grote Oceaan is Lonesome George gestorven. Voor zover bekend, was hij de laatst levende Geochelone abigdoni, een ondersoort van de Galápapos reuzenschildpad. Het dier werd zondagochtend door zijn vaste verzorger dood gevonden. Lonesome George sleet zijn laatste levensdagen in het Galápagos National ParkPogingen om het dier te laten voortplanten, zijn nooit gelukt. Sinds 1972 hebben biologen het vergeefs geprobeerd. Meerdere schildpadvrouwen legden eitjes van George, maar die wilden niet uitkomen.

Lonesome George is maar 100 jaar oud geworden. Dat lijkt oud, maar voor een reuzenschildpad valt dat wel mee: volgens zijn verzorgers had George nog tientallen jaren kunnen leven. De gigant was een publiekstrekker op de eilandengroep die tot Ecuador behoort: de eilanden waar Charles darwin de basis voor zijn evolutietheorie legde. De beheerders van het park laten de doodsoorzaak onderzoeken en willen het dier daarna opzetten en tentoonstellen: ‘om de mensen te laten zien dat we voorzichtig moeten zijn met de wereld waarin we leven.’ Op de Galápagods eilanden leven circa 20.000 reuzenschildpadden. De unieke natuur op de archipel trekt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>