Bergbeklimmers omgekomen op Mount Everest

Zaterdag zijn op de Mount Everest zeker drie bergbeklimmers omgekomen: een Duitser, een Canadees van Nepalese afkomst en een Koreaan. Ze hadden de top van de berg al bereikt en waren bezig aan de terugweg. Volgens de Nepalese autoriteiten worden twee andere klimmers nog vermist. De Duister, een 61-jarige arts, is vermoedelijk gestorven aan hoogteziekte. Boven de 8000 meter bevat de lucht nog maar eenderde van de normale hoeveelheid zuurstof.

Wat er met de andere klimmers is gebeurd, is nog niet duidelijk. De weersomstandigheden waren goed, maar zaterdagmiddag werd het stormachtig op de berg. In 1953 lukte het de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary als eerste mens de met 8848 meter hoogste berg ter wereld te beklimmen. Sindsdien hebben meer dan 3000 mensen de top bereikt, vooral de laatste tien jaar. Meer dan 200 mensen hebben de expeditie niet overleefd. Op 11 mei 1996 overleden acht bergbeklimmers tegelijk, toen ze in een storm terechtkwamen. Zaterdag wist de oudste vrouw ter wereld de top te bereiken: de 73-jarige Japanse Tamae Watanabe. 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>