Japanners voeren diepste zeeboring ooit uit

Japanse onderzoekers hebben een diepterecord bereikt bij een zeeboring. Vanaf een onderzoeksschip bestuderen ze de tsunami van vorig jaar, op een breuklijn circa 200 kilometer uit de Japanse kust. Ze wisten een diepte van 7740 meter te bereiken onder het wateroppervlak, bijna 700 meter dieper dan ooit.

Het vorige record bereikten Amerikanen in 1978 in de Marianentrog: toen bereikten wetenschappers een diepte van 7049 meter onder het wateroppervlak. Doel van de diepe boring is meer te weten te komen over de aardbeving die de tsunami veroorzaakte. Er worden rotsmonsters genomen en de temperatuur in de zeebodem wordt gemeten, om de kracht van de aardbeving exacter te kunnen berekenen. De onderzoekers moesten de boor eerst 7 kilometer door het water naar beneden laten zakken, voor er nog een kilometer kon worden geboord.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>