Drie steden regio Fukushima niet langer verboden gebied

De autoriteiten van Japan laten vanaf april weer mensen toe in drie steden in de regio Fukushima. Na de kernramp van ruim een jaar geleden – als gevolg van een aardbeving en een daaropvolgende tsunami –  was het gebied binnen een straal van 20 kilometer rond de kapotte kerncentrale verboden gebied. Drie van de elf steden ‘gaan weer open’ voor de bevolking: Tamura, Minami Soma en Kawauchi.

‘We hebben besloten om de beperkingen in de evacuatiezone te herzien’, zei de Japanse premier Yoshihiko Noda vrijdag. De versoepeling is mogelijk geworden, omdat de kerncentrale volledig is afgekoeld en onder controle is. In de wijken met een lage straling mogen de mensen overdag weer in hun huis. Later, als het hele gebied is schoongemaakt van de radioactieve straling, mogen ze permanent terugkeren. Andere wijken blijven voorlopig op slot: daar is een definitieve terugkeer pas mogelijk over vijf jaar. De overheid bekijkt nog wat er met de andere acht steden in het no-go-gebied moet gebeuren. In totaal woonden er 80.000 mensen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>