Planetoïde vloog rakelings langs aarde

Vrijdag 27 januari is rond 16.30 uur Nederlandse tijd een planetoïde rakelings langs de aarde gevlogen. Een steenklomp met een middellijn van elf meter vloog op een afstand van circa 59.000 kilometer voorbij: eenzesde van de afstand tussen aarde en maan. De planetoïde met de naam 2012 BX34 was vlak daarvoor ontdekt door een sterrenwacht in de Amerikaanse staat Arizona. Gevaar voor een inslag was er niet. Volgens Asteroid Watch van de NASA zou de steenklomp de dampkring niet hebben overleefd.

Het is niet ongewoon dat een asteroïde de aarde nadert. Uit recente tellingen van NADA blijkt dat er in de buurt van onze planeet zo’n 19.500 aardscheerders  ‘zweven’. NASA heeft de meeste grote joekels in kaart gebracht, maar er zijn er nog genoeg die nog ontdekt moeten worden. Zo was 2012 BX34 volkomen nieuw. Het is belangrijk om precies te weten waar de steenklompen zich bevinden, om te weten of ze op aarde kunnen inslaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>