Kurkdroge Chileense woestijn bedekt door zeldzaam pak sneeuw

De Atacama woestijn in Chili is normaal gesproken een gortdroog gebied, maar werd deze week bedekt door een dik pak sneeuw. De zeer droge woestijn in het noorden van Chili is 970 kilometer lang, ligt gemiddeld op 610 meter hoogte en geldt als de droogste woestijn ter wereld. Het is de standplaats van een sterrenwacht met onder meer twee reuzentelescopen en de bouwplaats van het grootste radiotelescopencomplex op aarde.

 

Volgens de BBC is hier in twintig jaar niet zoveel neerslag neergekomen, volgens de site onweer.online hadden sommige weerstations in de regio zelfs nog nooit enige vorm van neerslag gemeten. Deze week bleek een koude polargolf wel in staat om door de barricade heen te breken, waardoor de sneeuwval kon ontstaan. Normaal gesproken houdt een aflandige luchtstroom er iedere vorm van vochtigheid tegen. Afgelopen week trok een koudefront over het gebied, waardoor de winter er voor Zuid-Amerikaanse begrippen een stuk kouder is dan normaal. Op dit moment is het winter op het zuidelijk halfrond. Woensdag was het 8 graden onder nul in de hoofdstad Santiago.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kurkdroge Chileense woestijn bedekt door zeldzaam pak sneeuw

  1. Ikke

    Hoezo global-warming??

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>