Chili en Argentinië zuchten onder aswolk

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Leken de gevolgen van een onverwachte vulkaanuitbarsting in Chili aanvankelijk mee te vallen, inmiddels zuchten Chili en Argentinië onder een grote aswolk. De vulkaan Puyehue was tientallen jaren niet meer actief, maar spuugt sinds zaterdag grote hoeveelheden as tot tien kilometer hoog de lucht in. Door de draaiende windrichting blijft de aswolk boven Chili en Argentinië hangen. In delen van Zuid-Amerika zijn vliegvelden gesloten. Er is zoveel as neergekomen, dat wegen onbegaanbaar en grensovergangen gesloten zijn.

 

Enkele duizenden mensen zijn geëvacueerd. Het toeristische San Carlos de Bariloche, de grootste Argentijnse stad bij de vulkaan, is bedekt met een dikke laag stof en as. De autoriteiten van de stad hebben bewoners opgeroepen water en voedsel in te slaan en binnen te blijven. Volgens geologen is dit een milde vulkaanuitbarsting, maar dat kan veranderen als er lava vrijkomt uit de Puyehue, dat modderlawines kan veroorzaken. Het skiseizoen zou eerdaags beginnen, maar ook het luxe skigebied San Martin de los Andes heeft te lijden onder de aswolk. Vanavond speelt het Oranje voetbalelftal tegen Uruguay. Morgen zou het voetbalteam terugvliegen van Montevideo naar Nederland, maar het is nog niet zeker of de terugvlucht dan kan plaatsvinden.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Chili en Argentinië zuchten onder aswolk

  1. Abe Hainja

    Het is bijna niet te bevatten dat ik hier ruim 1 jaar geleden (maart 2010) de vulkaan beklommen heb samen met Marcel Stuckelschwaiger en Karst van der Meulen.

    Eerst de aardbeving live meegemaakt en nu gelukkig op afstand de berichtgeving volgend. Wat een prachtige beelden trouwens, die overigens voor de lokale bevolking minder prachtig zullen lijken..

    Abe Hainja
    Chili minaar
    TieraSur

      /   Reply  / 
  2. Andre Mannaart

    Na 2 weken zuid-amerka is mn terugreis vertraagd hoop morgen te vertrekken naar Rio en dan naar Lissabon,gelukkig werkt iedereen hier in Montevideo mee om me morgen naar Rio te brengen ,niets is zeker ,baalen ,sorry jongens nog even wachten ,Andre

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>