Japan krabbelt overeind na de tsunami

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het eerste kwartaal van 2011 zal sprake zijn van krimp van de Japanse economie, door de gevolgen van de aardbeving van 11 maart, de daaropvolgende verwoestende tsunami en de nucleaire ramp in een aantal kerncentrales langs de oostkust. De gezinnen die  werden geëvacueerd uit het gebied rondom de kerncentrales van Fukushima, krijgen elk 8000 euro schadevergoeding. De Japanse regering heeft eigenaar Tepco daartoe gedwongen.

 

De ramp richtte ook grote schade aan in tal van fabrieken en leidde tot stroomstoringen. Bedrijven als Toyota en Sony legden noodgedwongen delen van hun productie stil. Autofabrikant Toyota hervat 18 april de productie in de Japanse fabrieken, al zal dat tot juni op ongeveer de helft van de normale capaciteit zijn. Vijf weken na de ramp is in de Japanse hoofdstad Tokio het pretpark Disneyland weer opengegaan. Het natuurgeweld had attracties in het park beschadigd. Tijdens de opening waren gevolgen van de ramp nog duidelijk merkbaar: zo is er hier en daar geen stroom, omdat Japan sinds de ramp zuinig omgaat met energie.

Het eerste schip dat na de tsunami en de daaropvolgende kernramp uit Japan vertrok, is gisterochtend in de Rotterdamse haven aangekomen. Het schip werd in de Britse haven Felixstone op straling gecontroleerd: daar werd geen besmetting geconstateerd, maar de containers moesten ook in Rotterdam speciale detectiepoortjes passeren. Schip en lading bleken veilig.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>