Miljoenen Libiërs wachten op hulp

De helft van de bevolking van Libië, 3,6 miljoen inwoners, heeft dringend humanitaire hulp nodig. Dat zei de secretaris-generaal van de Verenigde naties (VN), Ban Ki-Moon, afgelopen woensdag in Quatar. Daar begonnen besprekingen van de internationale contactgroep voor Libië, een overleggroep van westerse en Arabische staten. ‘De situatie wordt steeds erger’, zei Ki-Moon. De VN schat dat er al  een half miljoen mensen het land zijn ontvlucht, sinds de opstand tegen de leider Muammar Gaddafi begon. Per dag trekken zo’n 2700 mensen naar Egypte en Tunesië.

 

De contactgroep stelde gisteren dat ‘Gaddafi en zijn regime elke legitimiteit heeft verloren en de macht uit handen moeten geven, zodat het Libische volk zijn eigen toekomst kan bepalen.’ De contactgroep vindt het hoogste orgaan van de opstandelingen, de nationale overgangsraad, wel een ‘legitieme gesprekspartner die de aspiraties van het Libische volk vertegenwoordigt.’ Het westen is niet gelukkig met de ontwikkelingen in het land. Frankrijk en Groot-Brittannië willen meer steun van andere NAVO-landen bij de luchtaanvallen op Libië. De opstandelingen zelf vragen om meer aanvallen op de troepen van Gaddhafi. Vandaag komen de minister van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten van de NAVO bijeen in Berlijn om de zaak te bespreken.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Miljoenen Libiërs wachten op hulp

  1. H.D.B. Go

    Nog even en de geïndustrialiseerde wereld zit met een geweldige probleem. Als het geen militaire escalatie is, dan is het wel een grondstoffen escalatie, aardolie. Het opportunistische gedrag van de geïndustrialiseerde wereld met de USA voorop. Interessant dat president Barack Obama het Amerikaanse begrotingstekort met 4 biljoen us dollar in 12 jaar wil wegwerken. En de republikeinse senator Paul Ryan die een typische zuivere kapitalistische mentaliteit op na houdt. Spaar de multi-miljonairs en multi-miljardairs, want ze hebben het al zo moeilijk met het uitgeven van hun giga vermogen en haal de centen bij de armen en minst draagkrachtigen. Wat had R.F.M. Lubbers in Berkely university gedoseerd als gastdocent? Nee dan liever Wim Kok met zijn stekker uit het stopcontact, dat is nog eens een kruideniers economische inzicht die ze op Nijenrode bijgebracht krijgen. Polder economie! Geef de rebellen in Libye een spoedcursus hoe ze een tank moeten besturen en verkoop een deel van de Leopard 2 tanks van de NL cavalerie aan ze. KUnnen ze de klus zelf klaren. Goed voor hun eigen waarde en vertrouwen in eigen kunnen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>