Moedige mensenrechtenactivisten bij Amnesty’s programma op Movies that Matter

Van 24 maart tot en met 1 april vindt het Movies that Matter festival plaats in Den Haag. Bij Amnesty’s programma A Matter of ACT staan negen films centraal over het leven van mensenrechtenverdedigers. Van een ballroom dansende gay-activist uit New York tot een Palestijnse vrouw die een zelfmoordaanslag wilde plegen. Van een milieu-activist uit Borneo tot een Koerdische vrouwelijke burgemeester. Van een Russische advocate uit een niet-bestaande kernwapenstad tot een martelslachtoffer uit Tsjaad. Van een Afghaanse vrouw die vecht tegen de Taliban, tot een Egyptische cartoonist en Belgische moeder die haar zoon aan de jihad verloor. Mary Robinson, de voormalige Ierse president en Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, opent de A Matter of ACT-Night wordt op zaterdag 25 maart (bron: persbericht).

De volgende documentaires en activisten maken deel uit van het A Matter of ACT-programma:

 • Borneo Case – over illegale houtkap, het milieu en corruptie in Sarawak. Activist Mutang Urud is aanwezig.
 • City 40 – over een geheime kernwapenstad in Rusland. Activiste Nadezhda Kutepova is aanwezig.
 • Dil Leyla – over de jongste vrouwelijke burgemeester van Turkije. Activiste Leyla Imret kan uit veiligheidsoverwegingen niet aanwezig zijn. Asli Özarslan, de regisseur van de film is er wel.
 • Disturbing the Peace  - over de samenwerking van voormalige soldaten uit het Israëlische leger en Palestijnse ex-strijders. Met activisten Jamel Qassas en Assaf Jacobovitz van de organisatie Combatants for Peace, die onlangs werd genomineerd voor de Nobelrpijs voor de Vrede.
 • Hissein Habre, a Chadian Tragedy – over de lange weg naar gerechtigheid van de slachtoffers van marteling onder het regime Habré. Activist Clément Abaïfouta, een van hen, is aanwezig.
 • Kiki – een film over dans en LHBTI-activisme in New York. Met activist Twiggy Pucci Garçon.
 • The Empty Room – over de Belgische moeder Saliha Ben Ali  wier zoon omkwam tijdens de jihad in Syrië.
 • Tickling Giants – documentaire over de ‘Egyptische Jon Stewart’ en zijn satirische talkshow ‘Al Bernameg’. Cartoonist Andeel is aanwezig.
 • What Tomorrow Brings – over de Afghaanse activiste Razia Jan die zich inzet voor educatie van meisjes.

Amnesty selectie

Naast Amnesty’s programma A Matter of ACT, zijn er nog vier films die het zogenaamde Amnesty-label hebben: de filmtips van Amnesty International.

 • De documentaire Ik alleen in de klas van Karin Junger beleeft op het festival zijn wereldpremière en gaat over alledaags racisme in Nederland.
 • The girl who saved my life, over een naar Zweden gevluchte Irakese filmmaker die teruggaat naar zijn land om aandacht te besteden aan de miljoenen vluchtelingen in de regio.
 • Black Code over digitale rechten in het internettijdperk, en de rol van het web in de strijd voor democratie en vrijheid wereldwijd.
 • Barakah meets Barakah – een romantische komedie uit Saudi-Arabië: hoe kun je daten in een land waar mannen en vrouwen elkaar niet zomaar mogen ontmoeten en lichamelijk contact ten strengste verboden is?

Movies that Matter Festival

Het Movies that Matter Festival is het jaarlijkse internationale filmfestival over mensenrechten in Den Haag. Het vindt dit jaar plaats van 24 maart t/m 1 aprilDe juryleden van A Matter of ACT zijn dit jaar juriste, mensenrechtenactiviste en voormalige voorzitter van Amnesty Nederland Lilian Gonçalves-Ho Kang You; mensenrechtenactivist en regisseur Malek Shafi’i; filmmaker en winnaar van de Gouden Vlinder voor de Beste Film 2015 Nanfu Wang, Samer Al Adib, grondlegger van het Syrische radiostation Sonono in Amsterdam, en Bill Shipsey, oprichter van Art for Amnesty.

Bekijk het volledige programma.

Hoofdpartners van Movies that Matter zijn Amnesty International en het vfonds. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, Fonds 1818, Fonds 21, Stichting Democratie en Media, ministerie van Buitenlandse Zaken en het VSB Fonds. VARA en dagblad Trouw hebben zich als mediapartners aan het festival verbonden. 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>