Facebook begint (eindelijk) met labellen van fake-nieuws

Facebook is begonnen met labelen van berichten op het sociale medium als fake nieuws. Het werd tijd, want eer had een hoop ellende mee kunnen worden uitgespaard, bijvoorbeeld tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit weekend verscheen het label disputed news (betwist nieuws) bij een bericht waarin werd beweerd dat de Android telefoon van Trump de bron van meerdere lekken was. aldus technosite Gizmodo.

Het bericht werd gecontroleerd door factcheckers van Snopes.com en PolitiFact en als fake nieuw bestempeld. Eind vorig jaar kondigde Facebook aan factcheckers in te schakelen om nepnieuws aan te pakken. Berichten die als disputed worden gebrandmerkt, worden niet verwijderd, maar krijgen een label en zijn minder snel in de timeline van gebruikers te zien. In ons land gaan Nu.nl en de Universiteit leiden berichten op Facebook checken.

Gebruikers kunnen melding maken van berichten waarvan ze twijfelen aan de echtheid. Als beide organisaties het nieuws ook fake noemen, komt dat er bij Facebook bij te staan en kan het bericht lager in het nieuwsoverzicht terechtkomen. Ook in Duitsland en Frankrijk, waar dit jaar net als bij ons verkiezingen zijn, worden Facebook-berichten op waarheid gecheckt.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>