Grand opening Elbphilharmonie in Hamburg

@Erik Feenstra

Woensdag 11 januari beleeft de Duitse havenstad Hamburg de grand opening plaats van de Elbphilharmonie (openingsvideo: kik hier). De Hamburgers hebben er tien jaar op moeten wachten en het niet onomstreden project pakte miljoenen euro’s duurder uit dan gepland (de totale kosten waren uiteindelijk 800 miljoen euro), maar nu staat het er. Het gebouw in HafenCity aan de oevers van de Elbe wordt nu al beschouwd als het nieuwe icoon van de stad. De ARD (Duitsland-1) endt vanaf 22.45 uur een documentaire over de bouw uit en vanaf 23.30 uur beelden van de Grand Opening.

De kolos van 20 verdiepingen is bovenop een bestaand pakhuis gebouwd en bevat drie concertzalen, een hotel, 45 luxe appartementen en een openbaar toegankelijke Plaza met een panoramisch uitzicht over de stad.  De grote concertzaal – op 50 meter van de begane grond – biedt plaats aan 2100 toehoorders en is dit seizoen al helemaal uitverkocht. Het orkest zit middenin de zaal, met rondom steil oplopend de rijen zitplaatsen.

De zaal is losgekoppeld van de rest van het gebouw. Voor de akoestiek is een nieuw materiaal ontwikkeld: ‘White Skin’, 10.000 gipsvezelplaten van gips en gerecycled papier. Het oude pakhuis, ‘de oude Kaispecher’, herbergt een parkeergarage met ca . 500 plaatsen, spa-faciliteiten, conferentiezalen, muziekonderwijs ruimten, backstage ruimtes en een auditorium (de Kaistudio).

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>