Duitse Nobelprijswinnaar voor de Literatuur Günther Grass oveleden

download (1)De Duitse schrijver Günther Grass is in de stad Lübeck overleden. Hij werd 87 jaar. Grass won in 1999 de Nobelprijs voor de Literatuur. Samen met Heinrich Böll en Siegfried Lenz behoorde hij tot de grote drie van de naoorlogse Duitse literatuur. De meeste werken van Grass, als schrijver bekend om zijn ‘zwarte fabels’ en ‘vergeten kant van de geschiedenis’, stammen uit de jaren zestig.

Grass debuteerde met de roman ‘Die Blechtrommel’, dat in 1979 werd verfilmd (trailer: klik hier). Hij mengde zich vaak in politieke debatten en voerde actie voor de SPD. In 2006 kwam hij in opspraak over zijn oorlogsverleden, toen hij in zijn werk ‘De rokken van de ui’ bekende dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig had aangemeld bij de Waffen-SS. Velen beschuldigden de ‘moraalridder’ toen van hypocrisie. In 2012 kreeg hij de ‘European of the Year’ prijs voor zijn bijdrage aan politieke debatten in Europa. Grass was ook werkzaam als graficus, tekenaar en beeldhouwer.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>