Berlijns Filmfestival Berlinale van start gegaan

IMG_20160515_125958Donderdagavond 5 februari is in Berlijn de 65e Berlinale van start gegaan. Met zo’n 230.000 bezoekers, meer dan 300.000 verkochte tickets, 20.000 professionals uit 124 landen en 3.700 journalisten is de Berlinale het grootste filmfestival ter wereld. De jubileumeditie van het festival opende met de filmNobody Wants the Night‘, dat zich afspeelt op de Noordpool, met Juliette Binoche. Tot en met 15 februari zijn er meer dan 400 films te zien, waaronder veel Europese premières.

Er worden verschillende filmprijzen uitgereikt, de Beren (de beer is het symbool van de stad Berlijn). Het festival kent meerdere jury’s. De Internationale Jury is de belangrijkste is en bestaat uit minstens zeven belangrijke filmmakers. Zij beoordelen de films die strijden voor de Gouden en de Zilveren Beer, de prijzen voor de beste speelfilm en de beste korte speelfilm. De Nederlandse serie ‘Hollands Hoop‘ is geselecteerd in de categorie dramaseries. De Duitse filmmaker Wim Wenders krijgt dit jaar de Gouden Erebeer voor zijn hele oeuvre. De Berlinale werd voor het eerst gehouden in 1951, toen West-Berlijn als enclave middenin het Oostblok, een culturele opkikker goed kon gebruiken.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>