Koningspaar wint rechtszaak hockeyfoto’s Amalia

IMG_20160516_111147Weekblad de Nieuwe Revu had geen foto’s van de hockey spelende prinses Amalia mogen plaatsen. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vandaag beslist in een bodemprocedure die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had aangespannen. Het blad publiceerde in april twee foto’s van de prinses. Het blad moet de foto’s van de site halen en Amalia een schadevergoeding van 1.000 euro betalen. Het geld gaat naar een goed doel.

De Nieuwe Revu wilde met het plaatsen van de foto’s de mediacode aan de kaak stellen, omdat die niet zou passen in een moderne democratie: de samenleving heeft er recht op veel te weten van het toekomstige staatshoofd. De rechter dacht daar anders over: ‘Zij  heeft ook recht op privacy en is niet vogelvrij.’ Ook het feit dat Amalia nog minderjarig is, speelt een grote rol. De privacy van het prinsesje weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting. De mediacode werd in 2005 ingesteld om de persoonlijke levenssfeer van de Oranjes te beschermen. In ruil daarvoor zijn er jaarlijkse fotosessies, zoals eendaags aan het begin van de zomervakantie.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>