Downloaden in Nederland vanaf vandaag verboden

IMG_20160522_142004Nederland verbiedt vanaf vandaag het downloaden van onder meer muziek en films uit illegale bronnen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, vandaag bepaald. De thuiskopieheffing om houders van auteursrechten te compenseren, is niet voldoende. Het ministerie van Justitie heeft daarop gemeld dat met ingang van vandaag downloaden van onder meer muziek en films niet meer zijn toegestaan. 

HetEuropese Hof van Justitie vindt het onacceptabel dat de Nederlandse wetgeving geen onderscheid maakt tussen kopiëren uit geoorloofde bron (zoals een eigen cd) en uit ongeoorloofde bronnen (zoals films en muziek downloaden). Dat is nadeling voor houders van auteursrechten, vindt het Hof. Er waren al eerder plannen om downloaden uit illegale bronnen te verbieden, maar die kwamen niet door de Tweede kamer. Illegale bronnen zijn bronnen die geen auteursrechten betalen aan de maker van een werk. Nederland kent sinds 2003 de thuiskopieheffing: een soort belasting op diverse producten (zoals lege cd’s en dvd’s) om artiesten, filmmakers en andere belanghebbenden te compenseren voor het mislopen van auteursrechten door illegaal downloaden. In 2013 werd de heffing uitgebreid naar onder meer externe harde schijven, smartphones, tablets en pc’s.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>