Claudio Abbado overleden

Maandagmorgen 20 januari is Claudio Abbado in Bologna overleden. De wereldberoemde Italiaanse dirigent werd 80 jaar. Hij was al enige tijd ziek. In augustus vorig jaar benoemde president Napolitano hem tot senator voor het leven, een erefunctie voor zijn bewezen diensten. Abbado was een van de grootste dirigenten van deze tijd en heeft vrijwel alle grote orkesten ter wereld gedirigeerd. Om zo goed mogelijk contact met zijn orkest te hebben, dirigeerde hij vaak uit zijn hoofd.

Hij debuteerde in 1960 in operahuis de Scala in zijn geboorteplaats Milaan. Van 1968 tot 1986 was hij muzikaal leider van de Scala. Verder was hij dirigent van onder meer de Wiener Staatsoper, het Londen Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker (1989-2002). In de VS was hij gast chef-dirigent bij het Chicago Hij richtte een aantal orkesten op: in Lucerne richtte hij zijn eigen sterrenorkest op, het Lucerne Festival Orchestra. Daarnaast onder meer het European Union Youth Orchestra, het Chambre Orchestra of Europe, het Mahler Jeugdorkest en het Orchestra Mozart. Abbado bracht veel werk uit van Mahler wen werd geroemd om zijn vriendelijke, milde stijl. Tv-zender Brava zendt regelmatig oude concerten van Abbado met de Berliner Philharmoniker en het Lucerne Festival Orchestra uit.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Claudio Abbado overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>