Johannes Heesters overleden

Johannes Heesters is zaterdag 24 december 2001 overleden. De operettezanger/acteur was op 5 december 108 jaar oud geworden en was de oudste podiumartiest ter wereld die nog altijd optrad. Hij stierf in een Duits ziekenhuis in het bijzijn van zijn vrouw een kleinkind. Op 17 december werd Heesters met een ambulance daarheen gebracht; sindsdien lag hij op de intensive care. Heesters werd geboren in Amersfoort, maar verhuisde in de jaren dertig naar Duitsland. In ons land was hij na de Tweede Wereldoorlog omstreden, omdat hij daar tijdens het naziregime carrière maakte.

Na de oorlog doken foto’s op van een bezoek van Heesters en andere artiesten aan concentratiekamp Dachau. Nederlandse kranten schreven dat hij daar voor SS-officieren had gezongen, maar Heesters heeft dat altijd ontkend. In Duitsland is hij zijn hele leven immens populair geweest. In 2003 werd zijn verjaardag uitgebreid gevierd. In februari 2008 gaf hij een eenmalig concert in theater De Flint in zijn geboortestad Amersfoort. Het was toen de eerste maal na 44 jaar dat hij in zijn vaderland optrad. Drie jaar later kwam hij terug voor een verrassingsoptreden bij het afscheid van theaterdirecteur Erkelens. Niet iedereen was amused: zo verliet de burgemeester van Amersfoort de zaal.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>